Geschiedenis

Het begin

Bernardus Alders, de opa van Ben, had samen met zijn vrouw Catharina van de Klugt een boerderij midden in de stad Haarlem. De koeien liepen in de zomerdag in de polder en in de winter stonden ze op stal. Bernardus zag dat deze positie weinig toekomstperspectief bood en besloot naar de boerderij in Noord-Brabant te gaan kijken. In de krant in Haarlem stonden advertenties over pachtboerderijen in Brabant.

Destijds liep vanuit het westen de trein tot aan Veghel en met een paardentram vanuit Veghel naar Gemert. Vanaf Gemert moest Bernardus te voet door de wildernis naar het Overloonse Vlak lopen voor de eerste bezichtiging. Dit zag hij in 1910 nog niet zo zitten. Hij is ook nog in België gaan kijken, maar daar wilde Catharina niet naar toe.

In 1914 werd er een station in Vierlingsbeek gebouwd. Toen durfde ze de verhuizing wel aan. In 1915 is Bernardus met zijn vrouw en oudste kinderen, To, Cor, Jan en Piet naar ’t Overloonse Vlak verhuisd. De tweeling Jans en Bets zijn in ’t Vlak geboren evenals zoon Henk (vader van Ben).

De boerderij destijds was een dubbel woonhuis met een café. Er was een overkapping voor de opslag van materialen voor de ontginning.

De eerste jaren was het ploeteren van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat om landerijen en sloten aan te leggen. De familie Alders heeft altijd een gemengd bedrijf gehad.

aankomst
Bernardus Alders en Catharina van der Klugt